Les jardins de Kerfouler - Nieuwsupdate december 2010
Erwin Straalman & Hanneke van Nuland

Aan alle nieuwsbrieflezers(ongeveer 300 lezers)
Terug kijkend op onze eerste 5 maanden in Bretagne kunnen we stellen dat we er met heel veel plezier wonen, we voelen ons hier echt thuis. Volgend jaar gaan we met frisse moed verder met de realisatie van het vakantiehuis, en we hopen in mei of juni de eerste gasten te kunnen ontvangen. Bijgaand treft u weer vele mooie foto`s aan welke gemaakt zijn in onze direkte omgeving.
Bloemen
Ongelofelijk wat er in november hier allemaal nog bloeit,de magrieten,begonia`s,geranium`s enz. De appeltjes nog aan de boom.
Maar precies op de eerste advent-zondag begon het hier te sneeuwen,dat zeer zeldzaam is in Bretagne. De Bretonnen hebben het dan ook de hele dag over het weer. En alles ligt plat, geen scholen en bijna niemand kan naar zijn werk, de wegen zijn niet begaanbaar, hier hebben ze geen sneeuwschuivers, en de bretonnen geen winterbanden.
Omgeving
Ook hebben we wederom prachtige plekjes ontdekt in onze omgeving. Een bijzonder mooi kasteel (privé bezit). In het midden van Bretagne zijn "Georges" te vinden, ongelofelijk prachtig, met hele grote stenen. Ook kwamen we prachtige paarden tegen,een echt bretons ras.
Tuin
In de tuin hebben we ook gewerkt en precies op de plaats waar we onze moestuin willen maken zitten allerlei "schatten" in de grond, zoals glas, sok, schoen, ijzer, hout, leiplaatjes, heel veel stenen (maar dat is normaal hier) en servies. En dat servies is hetzelfde als wat wij gekocht hebben met onze eerst verdienden centen, als dat geen toeval is!! De Luchten in Bretagne zijn adem benemend, schitterende kleuren, geen wonder dat hier veel beroemde schilders zijn geweest.
Vakantiehuis
In het vakantiehuis zijn we bezig geweest met sleuven in de grond te hakken,daarin komen de leidingen te liggen van de afvoer, electriciteit en water. De afvoer loopt buitenom naar de fostictank dus ook daar zijn sleuven voor gemaakt. Erwin met een groot breekijzer om de stenen los te maken in de grond en Hanneke op de knieën erbij om de stenen eruit te halen, maar dat is lang niet zo erg om te doen wanner er een hondje gezellig bij komt liggen. De honden zijn altijd lekker met ons buiten. Ook de mooie stenen muren moeten schoon gemaakt worden met een ijzerborsteltje om het stof van honderd jaar geleden eraf te krijgen, dus maar beter een veiligheidsbril en stofkapje op.
Toussaint
Het gemeentehuis van Bourbriac versierd met chrysanten voor Toussaint (allerheiligen). Dan zijn hier alle borders beplant met chrysanten. Ook de kerkhoven zijn overvol met bloeiende planten, prachtig. De kerktoren is ook van Bourbriac. In Bretagne staan ontzettend veel mooie kerkjes en kapelletjes vaak uit de 15de of 16de eeuw.


À bientôt,

Hanneke en Erwin
onze honden Trijntje Marie Rose