Les jardins de Kerfouler - Nieuws update december 2012

Bonjour a tous!!

Het is weer een tijdje geleden dat er een nieuwsbrief verstuurd is. Dus is het weer eens tijd om te schrijven wat er zoal gebeurd is en dat is veel.
Gasten
We hebben dit voorjaar, zomer en najaar fijn veel gasten gehad in ons vakantiehuis, allemaal weer erg gezellig. Mensen die oog hadden voor al het moois om ons heen. Door onze gasten zijn we verwend met lekkere en leuke dingen uit Nederland en met een paar hele bijzonderheden zoals een elektrische fiets, die nu in het schuurtje van de Gite staat zodat de gasten daar gebruik van kunnen maken.
Andere gasten hebben na hun verblijf hier een prachtige dvd gemaakt en naar ons opgestuurd met foto`s van de gite en de tuinen, en met Keltische muziek op de achtergrond.
Weer andere gasten waren zo onder de indruk van wat we allemaal aan het maken zijn dat ze een donatie geschonken hebben voor de tuinen. Allemaal super super bijzonder en wij zijn daar ook erg van onder de indruk.
Vrienden
Ook zijn er dit jaar weer vele vrienden langs geweest om lekker vakantie te vieren. Dus is er veel gekookt (met de heerlijke verse producten die Bretagne te bieden heeft), gewandeld, stadjes bezocht, gepraat en gelachen! Maar er zijn ook veel vrienden geweest die de handen uit de mouw hebben gestoken en ons super fijn geholpen hebben. Ook de buurman heeft ons regelmatig geholpen, we hebben het hier erg fijn met de buren en dat is belangrijk. Nog steeds worden we verwend door hun met allerlei groenten, schelpdieren en vis.

Tuinen
Omdat in het voorjaar de tuinen ineens vol stonden met distels en zuring, zijn we eerst aan de slag gegaan om dat eens goed aan te pakken. In eerste instantie hebben we ze eruit gehaald, maar dat bleek juist een stimulans te zijn voor de distel en daar waar er een stond kwamen er ineens twee te voorschijn. Er was jammer genoeg maar een oplossing en dat was een middel om te spuiten, dat heeft een goed resultaat gegeven. Omdat we zoveel onkruid moesten weg halen (het is natuurlijk ook land geweest wat jaren braak heeft gelegen) bleef het aanleggen van de tuinen wat achter. Maar daar komt nu echt verandering in!

Inmiddels is onze `Cour`(binnenplaats) en de theetuin prachtig gegroeid en zullen we sommige planten alweer moeten inkorten.
Ook de natuurtuin groeit al lekker door, daar is door vrienden een prachtig muurtje gebouwd, waarop nog een dak van varens komt die we de volgende zomer in de bermen gaan verzamelen. Een insecten hotel is er gebouwd, waar allerlei diertjes zich in kunnen verstoppen en nestelen.

Romantische tuin
De romantische heeft een prachtig pad van natuursteen gekregen. Doordat we het pad aangelegd hebben heeft de tuin ineens meer diepte gekregen. De borders zijn namelijk  in twee verschillende hoogtes aan gelegd en het pad accentueert dat nog eens. Leuk dat het idee wat je in je hoofd hebt en op papier staat ook in de praktijk zo uitkomt. Die tuin is nu helemaal af, een heerlijk gevoel. Nu is het zaak om hem schoon te houden en kijken wat het effect is van de planten combinaties.

Moderne tuin
De moderne tuin is ook helemaal af en hartstikke mooi geworden. We hebben een haag van rode beuk geplant aan de lange kant van de tuin en aan de kopse kanten platen van metaal gezet, die roestig worden en daardoor een prachtige kleur krijgen. Zo staat er ook een lange smalle bak in van hetzelfde metaal als de wanden, die als waterspiegel fungeert. De beplanting om de bak, met 3 soorten, is in groepen verdeeld. De planten in de andere borders zijn juist door elkaar gezet, dat zijn zeker 10 soorten. De tuin is door zijn vorm modern (symmetrisch), we hebben gekozen om niet alleen grassen te gebruiken (zoals in veel moderne tuinen wel het geval is) maar ook met bloemen te werken. We zijn nu al weer erg benieuwd naar het voorjaar en zomer zodat we het effect er van kunnen zien.
Marokkaanse tuin
Ook de Marokkaanse tuin is op een paar tegeltjes na bijna klaar. Heel bijzonder wat het effect van deze tuin weer geeft. We hebben eerst de muren laten zetten, toen zelf de tegeltjes (met blauw en oranje/blauw motiefje) geplaatst. We hebben gekozen voor tegeltjes die eigenlijk voor binnen zijn bestemd,maar het paste zo goed bij de sfeer dat we er toch maar voor gezwicht zijn. Dus moeten we ze beschermen in de winter tegen eventuele vorst. Daarna hebben we de muren gestukadoord en geschilderd. In het stukje wat overkapt is hebben we de tegels uit het oude huis gebruikt. Prachtig resultaat, je komt echt in de sfeer van een Marokkaanse binnenplaats, het is natuurlijk ook gedecoreerd in die sfeer met o.a. koper, perzen, een tafeltje enzovoorts. In de bakken staan diverse soorten citrusplanten, een olijf, jasmijn, palmen, abutilon, kruipmunt en een papyrus.

Het is ook leuk dat de Fransen hier in de buurt er nu al wat meer kijk op krijgen (we laten ze regelmatig zien wat er weer af is) zodat ook zij trots kunnen zijn op wat er in hun dorp ontwikkeld wordt. De buurvrouw vult me regelmatig aan als ik ergens mijn verhaal doe, en er word al geopperd dat zij wel gids in onze tuin kan worden. Leuk om dit soort dingen mee te maken. Zo nu genoeg over de tuinen de volgende keer weer verder.

De omgeving
De omgeving begint hier nu pas prachtig te kleuren en dat is genieten want de herfst is toch wel een van de mooiste jaargetijden, met al dat gekleurde blad en de vele vruchten.
Afgelopen zondag hebben we met onze honden nog een prachtige wandeling gemaakt door de bossen. De route was nieuw voor ons en stond beschreven in de krant. We hadden al gezien dat de route langs een Manoir liep, dus dat was extra interessant. Het leuke was toen we aankwamen bij het Manoir, het een beetje leek of we bij de mensen in de tuin kwamen. De eigenaar stond toevallig buiten wat te snoeien, we twijfelden een beetje om door te lopen, waarop de man onmiddellijk reageerde dat we goed zaten en het pad langs zijn tuin liep. Maar, zei hij, vinden jullie het leuk om onze trap te bewonderen want die is van graniet en dat komt zelden voor, de meeste zijn van hout gemaakt. Nou dat vonden wij natuurlijk geweldig dat we bij een wildvreemde fransman iets mochten bewonderen. En het was ook prachtig, de trap leidde naar twee etages. De granieten trap was al mooi uitgesleten,de eigenaar vertelde hoe hij gebouwd was en met welke constructie. Het huis toonde al veel achterstallig onderhoud: het mos zat tegen de muur in de hal en buiten was een stukje vakwerk te zien waarvan de balken al erg aan wegrotten waren. Maar de man was nog steeds trots op zijn huis, en wat was het bijzonder dat wij daar ook van mochten mee genieten. Hij wees nog even de weg hoe we het pad konden vinden door `zijn` bos. Ik droomde nog even weg in de sfeer die er vroeger gehangen moet hebben. Het is een bijzondere middag geworden.

De Gite
Voor volgend jaar zijn de eerste boekingen weer binnen. De maand Juli zit zelfs al vol!
We verheugen ons op volgend jaar om weer klaar te staan voor onze gasten!!

Au revoir, veel groeten uit het liefelijke Bretagne,

Hanneke en Erwin en onze 3 labradors Trijntje, Marie en Rose.