Les jardins de Kerfouler - Nieuws update oktober 2013

Bonjour a tous!!

Zomer
Wat hebben we een ongelofelijke mooie zomer hier gehad, het leek wel of we in het zuiden van Frankrijk woonden in plaats van Bretagne waar normaliter af en toe een verfrissend buitje valt. Maar in deze zomer hebben we geen drup water gehad, daardoor moesten we de plantjes vaak water geven (uit eigen put). We hebben geen beregeningssysteem aangelegd, dat zou toch ook niet nodig moeten zijn in Bretagne.

Onze vele gasten hebben super genoten van het zonovergoten Bretagne, en wij van onze gezellige gasten! Allemaal gezellige gasten die met volle teugen genoten van ons huisje, de tuinen en de omgeving. Onze gasten geven we altijd een rondleiding door de tuinen, daarna kunnen ze zoveel als ze willen de tuinen bekijken via een eigen trapje. Al onze gasten (en ook echt allemaal) hebben ons verzekerd dat ze terug komen. Een week is eigenlijk te kort om alles in onze omgeving te ontdekken, horen we vaak.

Ook de vooruitgang in de tuinen willen de gasten meemaken. Bijna iedereen beschouwd onze gite als 'hun huis', dat zijn voor ons super leuke complimenten.
Tuinen
Natuurlijk zijn we nog steeds lekker bezig in onze tuinen. In de afgelopen maanden hebben we een tuintje aangelegd met 4 soorten haagplanten waar we strakke blokken van gaan maken die tegen elkaar aan staan in verschillende hoogte en grootte. Vervolgens een langwerpige border in limoen en blauwe tinten met aan de linker en rechter zijde een talud begroeid met Hedera. Op het talud staan limoen kleurige Hortensia's.

Ook hebben we een moestuin met kleine kas aangelegd.
En kippen mochten natuurlijk niet ontbreken. Voor de vier dames hebben we een prachtig cederhouten hok gemaakt met een dakje van vetplantjes. Onze kippen hebben het zo naar hun zin dat we iedere dag heerlijke eitjes van ze krijgen.
Moestuin
Het idee dat de moestuin landelijk moest worden stond vast. Bij het ontwerpen ervan moest ik meteen aan een tante van mijn vader denken.

Tante Agatha heette ze, en zij had een prachtige moestuin met groenten, bloemen en fruit. Midden in die tuin stond een perenboom waar een eigengemaakt bankje omheen zat. Als kind ben ik daar vaak geweest en wanneer wij die moestuin ingingen, gingen we na gedane arbeid op dat bankje zitten en begon zij oude liedjes te zingen, dat was zo ontroerend en vredig dat ik dat nooit vergeten ben. En dus moest onze moestuin dat sfeertje ook krijgen. Dat is goed gelukt, maar dat niet alleen... we hebben de hele zomer kunnen eten van eigen bodem!

We oogstten onder meer radijsjes, spinazie, sla soorten, tomaten, aubergine, meloen, pompoen, vijgen, physalis, paprika, komkommer, courgettes, bessen, aardbeien, bietjes, de eerste twee abricozen, veel kruiden, eetbare bloemen en natuurlijk de heerlijke bramen en frambozen die ook door onze honden geplukt worden. Jammer genoeg laten ze het niet bij plukken, ze verslinden ze als 'zoete broodjes' en ook de aardbeien zullen ze niet overslaan.

De groenten, fruit en bloemen hebben we in kleine groepjes door elkaar gezet omdat dat een beter effect zou hebben tegen ziektes. En dat werkt inderdaad, we hebben daar geen last van gehad.

We hebben veel vrienden op bezoek gehad waar we heerlijk mee gekookt hebben en dat met alles van onze eigen bio groentetuin, wat is dat toch een luxe.
Kunst
In de maand september wordt er ieder jaar een kunst festival georganiseerd op verschillende plekken op het strand. De prachtige plekjes zijn al een feest om te zien maar door de kunstenaars en dansers krijgt het iets magisch. Toen we naar huis reden zat ons hoofd vol inspiratie, wat ben je een bevoorrecht mens als je al dat moois om je heen ziet.

Nog steeds vinden wij het super dat we hier mogen wonen met zoveel 'moois' om ons heen, dus kijk om je heen en geniet daarvan want dat is pas 'luxe'.

Aurevoir,

Veel groeten uit het liefelijke Bretagne
Hanneke, Erwin
en onze drie labradors: Trijntje, Marie en Rose.

Onze site: www.les-jardins-de-kerfouler.com