Les jardins de Kerfouler - Nieuws update januari 2014

Bonjour a tous!!

Als allereerste wensen wij iedereen heel veel moois in 2014 toe. Hartelijk dank voor de leuke reacties op de nieuwsbrief, kaarten en cadeautjes van onze gasten.

Wij hebben het laatste stukje van 2013 afgesloten met verdriet, maar ook met hele mooie herinneringen. Eind november overleed onze hond Trijntje, ze werd 15 jaar en 9 maanden. Dus daar mogen we niet over klagen, het is een prachtige leeftijd voor een labrador.
En in december overleed de vader van Erwin. Natuurlijk heel verdrietig, maar we zijn heel dankbaar dat we in Nederland waren en dat we nog een hele fijne avond met hem hebben gehad, het had niet mooier kunnen zijn.

Desondanks kunnen we terug kijken op een fijn jaar. We zijn goed opgeschoten met de tuinen, we hebben genoten van de vele gezelige gasten en veel plezier gehad met onze vrienden en de mooie contacten in de buurt.

Appels
De appels zijn gelukkig bijna allemaal van de boom in onze omgeving. De honden kunnen er niet van af blijven en een appeltje is niet erg, maar 10 a 15 word een andere zaak. Ook wij hebben appelbomen, zoals iedereen hier, oorzaak daarvan is natuurlijk de Cider. Bijna iedere Breton maakte vroeger zelf zijn Cider, in de tuin van de gite staat nog een appel-pers die daarvoor gebruikt werd. En heel vroeger werd hier cider als water gedronken, dat was zuiverder dan het water uit de put! Je kunt je voorstellen hoe gezellig het hier was, gelukkig dat er toen nog zelden een auto voorbij kwam.

Fete de quartier
Afgelopen zomer hebben wij het feest van de buurt gehad, iedere zomer wordt het ergens anders gehouden. Iedereen maakt een of twee hapjes en brengt zijn eigen drank mee. Het is altijd heel gezellig en binnen een mum van tijd wordt er heel wat weg gegeten.
Spirituele tuin
Spiritueel staat voor geluid, geur en kleur in de tuin. We hebben er mooie klankschalen staan en een paar soorten lavendel voor de geur. Er staat een boedah en er is een cirkel van leistenen palen gemaakt. In de haag hebben er het Jing Jang teken verwerkt, daar doorheen zie je het prachtige landschap. Ook ligt er een groot rond kussen waarop je fijn even kunt relaxen.
Vijvertuin
Toen we begonnen met de tuinen hebben we als eerste 2 grote gaten laten graven, zodat we de aarde die daaruit kwam konden gebruiken om de niveau's te maken in de andere tuinen. Er is één gat waar de planten in staan om het water te filteren voor de vijver, hieronder zitten maar liefst 4 vrachtwagens met grind! Het andere gat is de vijver, deze is gemaakt van vijverfolie. Om deze folie (totaal ± 700 kg) te plaatsen, hebben we de hulp ingeschakeld van een hovenier uit de buurt. Het water is super helder dus alles functioneert goed.

2014 wordt een belangrijk jaar voor ons, want dan gaat de tuin open voor het publiek. Maar eerst moet het "oude huis" nog opgeknapt worden waar we een theehuis van willen maken. Er is dus nog genoeg werk, gelukkig maar.

Veel groeten uit het lieflijke Bretagne,
Hanneke en Erwin
Marie en Rose

Onze site: www.les-jardins-de-kerfouler.com